Előételek:
A fűszereket kb. 1 liter vízben felteszem főni. Az almákat meghámozom, kockákra vágom. Az elkészített fűszeres lével felfőzöm, hamar megpuhul. Majd kiveszek a levesből két merőkanálnyit (alma+lé) és az keményítővel összeturmixolom, majd visszaöntöm a leveshez, kiforralom.
1 fej apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítok. 2 szem krumplit, 1 nagyobb cukkinit kis kockákra vágok, 30 dkg karfiolt rózsáira szedek és 1 sárgarépát karikára vágok. 1 paradicsomot meghámozok, kimagozom és csíkokra vágom. Az összes zöldséget néhány percig a hagymás olajon pirítom, majd felöntöm 1 liter vízzel. Gyengén sózom és beledobok egy zöldségleves-kockát. Ha a zöldségek puhára főttek aprótésztát /csillag, eperlevél stb./ főzök a levesbe. Apróra vágott petrezselyemmel szórom és fokhagymás piritóssal tálalom.
A répát és a káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a paprikát és az újhagymát karikára, a krumplit kockára vágjuk. 2 l vizet forralunk, a fentieket és a karalábét beletesszük. Nemsokára utánaküldjük a kockákat, a paradicsomot, a babérlevelet, sót-borsot.
Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (azért nem kell túlzásba vinni), a végefelé rátépkedjük a petrezselymet, vagy ha nem szeretjük, akkor összekötjük és úgy rakjuk bele.
Készíthetjük csak karalábéból és a friss leveléből, de még jobb új sárgarépával és új zöldborsóval együtt.
4 db kisebb karalábét, 4 db kis sárgarépát és 20 dkg zsenge zöldborsót megtisztítunk. A karalábét és a sárgarépát lehetőleg egyforma nagyságú kockákra vágjuk. A karalábé levelét szintén felaprítjuk. 1 l vízben 1 zöldségleves kockával vagy vega-mix zöldségkeverékkel puhára főzzük mintegy 20 perc alatt. Ha kell picit sózzuk.
A megmosott kelkáposztát apróra szeletelem. A hagymát apróra vágom. Olajat felhevítek egy lábosban, a hagymát ezen megdinsztelem. Egy kevés (csapott kiskanál) pirospaprikát szórok rá, összekeverjem, majd beleteszem a kelkáposztát, összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a kelkáposztát. Beledobok 1 leveskockát. Ízlés szerint megszórom sóval, borssal, fűszerköménnyel. Fedő alatt addig párolom, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor leveszem a tűzről, összeturmixolom.
Főételek:
A csirkemájat megmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A póréhagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.
Felforrósítunk 3 evőkanál olajat, éppen csak megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a májat, pár perc alatt összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel és a majoránnával, félrehúzzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Az almákat megmossuk, a kalapjukat levágjuk, és a gyümölcs húsát kivájjuk (pürét készíthetünk belőle), úgy, hogy az almának kb. 2 mm vastag fala maradjon. Az almába töltjük a csirkemájat, hőálló tálba állítjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Közben a salátát megmossuk, leszárítjuk és összetépkedjük. Tányérra tesszük. Meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, megszórjuk borssal, és rátesszük a sült almás csirkemájat. Ízlés szerint más zöldségeket is kínálhatunk mellé.
Teflon edény aljára 1 kávéskanál olívaolajat öntünk, rátesszük a felkarikázott hagymát, jól átpároljuk, pirítjuk. Utána jön a csíkokra vágott csirkemellfilé, és ha már minden oldala fehér, beletesszük a vékonyra szeletelt almát.Óvatosan megsózzuk, addig pároljuk fedő alatt, amíg a hagyma és az alma szinte teljesen péppé fő. Melegen rizzsel, makarónival, hidegen egy szelet pirítossal is finom.
Megsárgitom az olajon a hagymát, közben vízzel csepegtetem, hogy meg ne égjen, majd beleteszem a paszulyt, a fűszereket. Ha megpuhult, hozzáadom a paradicsompasztát is. Savanyítom a citomlével, és máris kész. Nyáron a hagymához kockázott paprikát és paradicsomot is teszek.
Ugyanez a recept talál a friss káposztára meg a zöldborsóra! A káposztához mehet csombor is!
Desszertek:
Az almát meghámozod, vékonyan felszeleteled. Lábosban megmelegíted, majd mikor már puhul, összekevered a villával vagy turmixgéppel pépessé nyomott banánnal. Folyamatosan kevergeted úgy 3-4 percet. Utána elsimítod az edény alján, és kicsit hagyod keverés nélkül puhulni (kb. 1 percet). Rárakod a fahéjt, jól elkevered, nem baj ha az alma ilyenkor apró darabokra törik.
Jó étvágyat!
A beáztatott, felmelegített zselatint visszahűtjük, belekeverjük a citromlét, és a glukononnal keményre vert tejszínhabhoz keverjük. A masszához a tojássárgákat, a vizet, a glukonont krémesre keverjük, a tojáshabokat keményre verjük, és a sütőporral összekevert liszttel óvatosan összekeverjük. Sütőpapírra kikenjük, 150 C-fokos sütőben 10–15 perc alatt megsütjük, még melegen konyharuhával feltekerjük. Ha a tészta kihűlt, a roládba belekenjük a krémet. Citromszeletekkel díszítjük.
A gyümölcsöket felkockázzuk, egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a diákcsemegét, majd a joghurtot. Összekeverjük és fogyasztjuk.
1. Egy tálban keverjük össze a túrót, a vanília-aromát, a lime levét, a citrom héját és az édesítőszert.
2. Egy pici edényben langyosítsunk fel 1 dl vizet. Tegyük bele a 10 gr zselatint, és forrásig hevítsük. Picit hagyjuk kihűlni.
3. Öntsük a túróhoz, keverjük el alaposan. Hideg vízzel kiöblített formákba kanalazzuk bele. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk megszilárdulni.