A likopin védi a sejtmembránt
A paradicsom véd a koszorúér-betegségek ellen. Ennek oka a benne található likopin, amely speciális karotinoid antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a másodlagos növényi anyag védi a sejtmembránokat, egy ideig a rákos sejtekben is. Ez az anyag nemcsak a piros gyümölcsben található meg, hanem a görögdinnyében, a rózsaszín grapefruitban és guayavában is.
A karotinoidok a szervezet számára a szabad gyökök leküzdésében fontosak. Zsírban oldódnak, és ezt főzéskor figyelembe kell venni. Néhány csepp olívaolaj hozzáadása már elegendő.
Egészséges és kalóriaszegény
A paradicsom nemcsak egészséges, hanem különösen kalóriaszegény. A likopin mellett gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban (pl. kálium) és fontos nyomelemekben. A maradék víz – mintegy 95%. Leginkább az érett paradicsomot szeretjük, és akinek van a kertéjben, szerencsésnek mondhatja magát.
A zöld paradicsom nyersen fogyasztva egyébként veszélyes, mert toxikus alkaloid tomatint tartalmaz (megfelel a burgonyában lévő szolaninnak). Ez fejfájást, hányingert, gyomornyálkahártya-gyulladást és görcsöket válthat ki. Nagyon nagy mennyiségben halálos is lehet.
Ötletek a paradicsom helyes tárolásához