Az egészséges életmódról, táplálkozásról, étrendek, teákról tudnivalók

“Sosem bánjuk meg, amikor túl keveset eszünk.” Ezen az oldalon az egészséges életmódról, táplálkozásról olvashattok, de ezen felül, diétákat, diétás recepteket és teákról is. :DD Látogassátok meg a következő oldalt is: http://wowreload.info/news.php

A legendás "tea"


A tea eredetéhez fûzõdõ számtalan legenda mutatja, hogy Camellia fõzete milyen régen közkedvelt itala az emberiségnek. Az egyik legközismertebb legenda szerint a Kr.e. 2737-ben a tudós Shen Nung kínai császár forralt vizet tartalmazó csészéjébe egy közeli teacserjérõl néhány levél hullott. A víz különeges ízt nyert, ami természetesen csodálattal töltötte el a minden újra fogékony, bölcs uralkodót. A különleges ital ezekután igen gyorsan népszerûvé vált Kína egész területén olyannyira, hogy a teáról szóló könyvek, versek sokasága egymás után láttak napvilágot.
Egy másik legenda szerint a buddhista Zen iskola alapítója, Csan egy fal elõtt végzett meditációja közben, akarata ellenére álomba szenderült. Hogy ez legközelebb ne fordulhasson elõ, szemhéjait lemetszette és a földre dobta. Ezek aztán gyökeret vertek és teacserjékké cseperedtek.



A tea a történelem tükrében

A teával kapcsolatos legkorábbi feljegyzés állítólag Kr.e. 200 évvel keletkezett, mely szerint egy kínai orvos ajánlja a teacserje leveleinek fõzetét, mint élénkítõ hatású gyógyító italt. A tea néhány 100 évvel késõbbi rohamos elterjedését már több feljegyzés is tanúsítja.
A Kr.u. 200-as években Szecsuán tartományban már a legnagyobb odafigyeléssel, gonddal termesztik és dolgozzák fel az üdítû nedût.
Az 500-as években már egész Kína területén virágzik a tea-kultusz. Kialakulnak a cserjék nevelésének szigorú szabályai, vlamint a feldolgozás és felhasználás különféle módozatai.

A tea 1600-as években került Európába, amikor is II. Károly, angol király feleségül vette Braganzai Katalin portugál hercegnõt, aki a teázás kultúrájának igen nagy hódolója volt. Szintén neki köszönhetõ, hogy a teázás a fõúri körök nélkülözhetetlen szokásává vált. 







tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeibőlkészülő főzet. Teának (plantateának) nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.


A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. Ilyen például a fekete tea, míg a zöld tea éppen ellenkezőleg nyugtató hatású. A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat különíthetünk el.

A tea története

A teát eredetileg orvosságként használták és mint gyógynövény került be először napi italaink közé. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, midőn egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint amikor Bodhidarmalemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak. Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császárforró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását. Az európai irodalomban a legelső utalást egy arab utazó tette a teára, miszerint a 879-dik esztendőt követően Kantonban a só és a tea volt a legnagyobb jövedéki forrás.



Feldolgozása

A teacserje leveleit a leszedést követően az oxidáció és a hervadás elkerülése érdekében nagyon gyorsan fel kell dolgozni. A feldolgozás eltéréseinek különbsége miatt kétféle tea jön létre, az egyiket fekete a másikat zöld teának nevezzük. A fekete tea előállítása során a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül. Ennek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, ezáltal az íze karakteresebb lesz. A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat rövid, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak. Éppen ezért a zöld teának több jótékony hatása van a feketével szemben.













Forrás: 
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tea_(ital) 
http://www.gyogyteak.hu/cikk_tea_eredete.jsp  



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 3
Heti: 4
Havi: 259
Össz.: 62 546

Látogatottság növelés
Oldal: A teákról
Az egészséges életmódról, táplálkozásról, étrendek, teákról tudnivalók - © 2008 - 2024 - egeszsegeletmod.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »